Kalsiyum ve vitamin deposu Ghee yağı, tereyağını rafa kaldırıyor!
‘Ghee’ olarak bilinen sade yağ, Osmanlı da ‘revgan-i sade’ olarak bilinir. Günümüzde ise sade yağ ya da saf yağ olarak görülür. Tereyağının içerisinde doğal olarak görülen süt proteini kazein ve süt şekeri laktozdan arındırılarak kullanıma geçiliyor. Arındırılan tereyağı ghee yağı eski Hindistan'da ortaya çıkılırken Hintler ise bu yağı zaman zaman kutsal kabul edilerek dini ritüellerinde kullanılıyor.
GHEE YAĞININ YARARLARI
Beslenme Uzmanı Dr. Rupali Datta, sade yağın tereyağı ile karıştırıldığında bir süre bozulmadan saklamak için imkan sağlanıyor. Ghee yağı , A, D, E ve K2 vitaminleri yönünden de oldukça zengin yağlar aralığında bulunuyor. Güçlü ve enerji kaynağı olan ghee yağı, gün içerisinde daha fazla bedensel enerjiye ihtiyaç duyarken sade yağdan yararlanabilir. Mide asidi salgı miktarını dengeleyerek sindirim sistemi düzene konuluyor. İçerisinde yer alan güçlü antioksidanlardan ötürü ghee tüketimi, kalp hastalıkları ve birçok kanser türüne karşı koruyucu sağlar.
PİŞİRME VE KIZARTMA
Yüksek yanma noktasında ghee yağı, yüksek sıcaklıklarda dayanıklı olurken kızartma ve yüksek ısıda pişirme için uygundur. Sebze, et ya da deniz ürünlerde kızartma ya da sote için kullanımı tercih ediliyor.
Ghee, hamur işlerinde tereyağı ya da diğer yağlar tercih edilir. Kurabiyeler, kekler, ekmekler ve diğer hamur işlerini yaparken ghee kullanılmasında lezzet artışı gösteriyor.
Ghee yağı ise saç ve cilt üzerinde bakım kullanılırken bu konuda sık sık araştırmalar yapılmaktadır. Ghee, sebzeleri, etleri ya da baharatları karıştırılarak soteleme üzerinde yemeklere zengin lezzet oluşur.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.