İngiltere'de binlerce kişiye HIV virüslü kan enjekte edildi!

İngiltere'de binlerce kişiye HIV virüslü kan enjekte edildi!
İngiltere 'enfekte kan' skandalından bahsediyor. İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, yaklaşık 30.000 hastaya HIV ile hepatit virüsleri taşıyan enfekte kan hakkında başlatılan soruşturma nedeniyle "İngiliz devleti için utanç verici bir gün" olduğunu söyledi.

İngiltere, "enfekte kan" mağdurlarına milyarlarca dolar tazminat ödemeyi planlıyor. İngiltere'de 1970-1991 yıllarının arasında sağlık hizmeti alırken HIV veya hepatit virüsünü taşıyan enfekte kanın uygulanmasından kaynaklanan 30.000 ölüm veya hastalığa ilişkin soruşturma tamamlandı. Dün yayınlanan bir araştırma, İngiliz yetkililerin on binlerce hastaya enfekte kan yolu ile ölümcül bir enfeksiyon bulaştırma konusunda ihmalkar davrandığını ve felaketle ilgili gerçeklerin onlarca yıldır gizli tutulduğunu ortaya çıkardı.

İngiltere tarihin en büyük skandalı!

Yaklaşık 3.000 kişinin ölümüne ve birçoğunun ömür boyu hastalıkla karşılaşmasına neden olan kan skandalı, İngiliz sağlık sistemi tarihindeki en büyük ve en kötü skandal olarak kabul edildi.

İngiltere'de binlerce kişiye HIV virüslü kan enjekte edildi!

5.000'den fazla görgü tanığının görüştüğü ve 100.000'den fazla belgenin incelendiği rapora göre, skandal kapsamında 380'i çocuk olmak üzere kan pıhtılaşma bozukluğu olan 1.250 hastaya HIV virüsü bulaştı. Bu hastaların dörtte üçü öldü. Enfekte kan ürünleri alan yaklaşık 5.000 hastada kronik hepatit C gelişti. Doğum, ameliyat, kaza vb. nedenlerle hastanelerde yapılan kan nakilleri sırasında 26.800 kişiye hepatit C virüsü bulaştığı bildirildi.

Belgeleri yok etmişler!

Kamu soruşturması nihai raporunu yazan emekli yargıç Brian Langstaff, İngiliz hükümetini ve sağlık yetkililerini imajlarını koruma ve harcamalardan kaçınma konusundaki bir dizi başarısızlıkla suçladı. Langstaff, bazı durumlarda hükümet yetkililerinin skandalı örtbas etmek için bazı belgeleri imha ettiğini kaydetti.

Britanya'nın sağlık sisteminde meydana gelen kan skandalı, 1970'lerde Britanya'nın Amerika Birleşik Devletleri'nde kullanılan yeni br tedaviyi benimsemesiyle başladı. Enfekte olmuş kan örnekleri, mahkumlar ve uyuşturucu bağımlısı gibi yüksek risk taşıyan bağışçılardan alınan kan yoluyla sisteme girdi. Kan ürünlerinin üretimi sırasında binlerce donörün plazmasının karıştırılması gibi uygulamalar, tek bir donörün bile virüsü taşıması ve büyük miktarda ürünü enfekte etmesiyle sonuçlanıyor.

İngiltere'de binlerce kişiye HIV virüslü kan enjekte edildi!

"Tazminat ödenecek"

Birleşik Krallık hükümeti, 1970 ile 1991 yılları arasında 'enfekte kan' bağışlayarak, durumun ciddiyetine bağlı olarak HIV veya hepatit virüslerine yakalanan hastalara ve yakınlarına 2,6 milyon pounda kadar bir tazminat bedeli ödeyecek. Programda, ilk nihai ödemeler yıl sonunda başlayacak ve bu yaz yararlanıcılara 210.000 pound tutarında bir ara ödeme yapılacaktır.

Başbakan: “Utanç verici bir gün”

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak mağdurlardan özür diledi ve raporun yayınlandığı günün İngiliz ulusu için utanç verici bir gün olduğunu söyledi.

Pazartesi, Avam Kamarası'nda yaptığı konuşmada tarihi yanlışları düzelteceğine söz veren Sunak, " Bugünkü rapor, sivil yaşamımızın kalbinde onlarca yıldır devam eden ahlaki yıkımın altını çiziyor. NHS'den kamu hizmetine ve gelecekteki hükümet bakanlarına kadar her düzeyde güvendiğimiz kişilerle kurumlar, en korkunç ve aynı zamanda da yıkıcı şekilde başarısız oldu" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.