Bakanlığın denetimi ortaya çıkardı: O şehirde at ve eşek eti skandalı!
Ramazan ayında, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Türkiye genelindeki denetim faaliyetleri Sakarya’da da etkin bir şekilde yürütüldü.
EN ÜST SEVİYEDE CEZA YAĞDI!
Denetim ekipleri, Sakarya’daki et üretim ve satış noktaları ile restoranlarda yapılan kontrollerde, bazı numunelerde at ve eşek eti kullanıldığını belirledi.
Bu bulguların ortaya çıkmasının ardından, iki et üreticisi ve dört restorana yasal sınırlar dahilinde maksimum düzeyde ceza verildi ve ilgili kurumlar tarafından suç duyurusunda bulunuldu. Ancak, mevcut düzenlemelere göre, bu tür ürünleri satan işletmelerin kapatılması ya da mühürlenmesi gibi bir işlem yapılmadı.
45 MİLYON TL PARA CEZASI!
Tarım ve Orman Bakanlığı, Ramazan ayı boyunca 7,500’den fazla personel ile yaklaşık 104,000 gıda denetimi yapmış ve bu süreçte 1,022 üründe uygunsuzluk bulunarak toplamda 45 milyon lira tutarında idari ceza kesilmiştir.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın ifadelerine göre, Bakanlık, vatandaşların güvenle tüketeceği gıdaların temin edilmesi konusunda büyük bir özen göstermektedir.
2023' TE 1 MİLYON 300 BİN GIDA DENETİMİ
“Tarladan çatala kadar gıdanın her adımını kontrol altında tutmanın, güvenilir gıdayı vatandaşımıza sunmanın gayreti içerisinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Piyasada haksız rekabetin etkin biçimde önlenmesi için de gayretli bir biçimde çalışıyoruz. Bakanlık olarak 2023 yılında 1 milyon 300 bin gıda kontrolü gerçekleştirdik. Bu kontrollerde 18 bin 948 işletme hakkında idari para cezası uyguladık” diyen Yumaklı, 2023 yılı içerisinde gerçekleştirilen 1 milyon 300 bin gıda denetimi sonucunda, mevzuata uymayan 18 bin 948 işletmeye idari yaptırımlar uygulandığını belirtti.
Bakan Yumaklı, Ramazan ayı boyunca gıda güvenliğini sağlamak için yapılan çalışmaların hiçbir aksamaya uğramadan, büyük bir dikkat ve süreklilikle sürdürüldüğünü ifade etti. Bu süreçte, 7,500’den fazla denetçi ile Türkiye’nin dört bir yanında gıda denetimlerinin yoğunlaştırıldığına dikkat çekti.
Bakan Yumaklı, Ramazan ayında değişen tüketim alışkanlıklarına uygun olarak, özellikle un ve unlu mamuller, tatlılar, ekmek, şekerlemeler, et ve süt ürünleri gibi gıdaların üretim ve satışını yapan işletmelere yönelik denetimlerin artırıldığını belirtti ve şu açıklamalarda bulundu:
“Özellikle iftar yapılan toplu tüketim yerlerinde başta hijyen kontrolleri olmak üzere gerekli resmi kontroller yürüttük. Ramazan paketi/kolisi adı altında muhtelif gıdaların bir arada yer aldığı paketlerin satış ve dağıtımının yapıldığı iş yerlerine yönelik resmi kontrollerde gıdaların son tüketim tarihi ile etiket bilgilerini kontrol ederek gerek görülmesi halinde bu ürünlerden numune aldık.
Bu kapsamda, Ramazan ayı boyunca Türkiye genelinde 104 bine yakın denetim gerçekleştirdik. Söz konusu denetimler sonucunda 1022 adet işlem için yaklaşık 45 milyon lira idari para cezası uyguladık, 13 işletme için ise savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Bu cezalar ağırlıklı olarak bozulmuş, son tüketim tarihi geçmiş gıdalar, kayıt yaptırmadan faaliyette bulunan işletmeler, hijyen kurallarına aykırılık ve Türk Gıda Kodeksine uygunsuzluktan dolayı verildi.”
RAMAZAN BAYRAMI İLE DENETİMLERDE ARTIŞ BAŞLADI
Bakan Yumaklı, Ramazan Bayramı arefesinde denetimlerin yoğunlaştırıldığını belirtti ve özellikle şekerli ürünler, fırın mamulleri gibi gıda işletmelerinin sıkı bir şekilde kontrol edildiğini vurguladı.
Ayrıca, tüketicilerin Alo 174 Gıda Hattı veya Whatsapp üzerinden “0501 174 0 174” numarasına herhangi bir gıda şikayeti bildirebileceklerini ifade etti ve “Hiç şüphesiz en iyi denetçi tüketicinin kendisidir. Tüketicilerimiz bu sürece ne kadar dâhil olursa o kadar hızlı ve kolay sonuç alabiliyoruz. Vatandaşımızın sağlığıyla oynayanlara göz açtırmıyoruz, açtırmayacağız” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.