YSK Van Büyükşehir Belediyesi için kararını verdi

YSK Van Büyükşehir Belediyesi için kararını verdi
Bilindiği üzere yapılan yerel seçimlerde Van’da DEM Parti’nin adayı olan Abdullah Zeydan yüksek bir farkla seçimleri kazanmıştı. Ancak sonrasında Van Büyükşehire kayyum ataması yapılınca sokak olayları yaşandı. İşte yaşananlar ve detayları….

YSK'DAN VAN BÜYÜKŞEHİR İÇİN NİHAİ KARAR… MAZBATAYI KİM ALDI ?

Bilindiği üzere yapılan yerel seçimlerde Van’da DEM Parti’nin adayı olan Abdullah Zeydan yüksek bir farkla seçimleri kazanmıştı. Ancak sonrasında Van Büyükşehire kayyum ataması yapılınca sokak olayları yaşandı. İşte yaşananlar ve detayları….

YSK, Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi kazanan DEM PArti'nin adayı Abdullah Zeydan'a verdi.

EŞ BAŞKANDAN AÇIKLAMA

DEM Parti YSK Temsilcisi olan Mehmet Rüştü Tiryaki, Yüksek Seçim Kurulu'nun Van İl Seçim Kurulu'nun kararını kaldırıp mazbatanın Abdullah Zeydan'a verilmesine hüküm verildiğini duyurdu. Karar ile ilgili Tiryaki "YSK itirazımızı oy çokluğuyla kabul etti. DEM Parti’den Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Abdullah Zeydan mazbatasını alacak" dedi.

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan ise konu ile ilgili olarak açıklamada bulunarak "Olması gereken oldu ve Van halkının iradesi hayat buldu. Hayırlı olsun" dedi.

DEM Parti'nin sosyal medya hesabından ise konu ile ilgili bilgilendirme mesajı yapılarak son karar vatandaşlar duyuruldu. Buna göre yapılan paylaşımda, Kürt halkının, dostlarımızın ve demokratik kamuoyunun direnişi sonucunda Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanımız Abdullah Zeydan’a mazbatasının verilmesine karar verilmiştir. Her Bijî Berxwedana Gelê Kurd!’ denildi.

SOKAKLARDA KONVOY YAPILDI

Van Büyükşehir Belediye Başkanı olarak seçilen DEM Partinin adayı Abdullah Zeydan'ın hakları Adalet Bakanlığı tarafından seçime 2 gün kala yaptığı itiraz üzerine geri alındı. Bunun ardından ise Van da sokak olayları başladı. Bunun üzerine Yüksek Seçim Kurlu (YSK), DEM Parti'nin itirazını oy çokluğu ile kabul etti. Van'da mazbatayı DEM Parti'nin adayı Abdullah Zeydan alacak. Kararın duyurlmasından sonra ise Van’daki sokak olaları yatıştı ve Vanlılar konvoy yaparak bu olayı kutladı.

NE OLMUŞTU ?

Geçtiğimiz Pazar yapılan yerel seçimlerde resmi olmayan sonuçlara göre kazanan yüzde 55,48 oyla DEM Parti yani Abdullah Zeydan olmuştu.

AKP’nin adayı Abdulahat Arvas bu seçimlerde oyların yüzde 27,15'ini, Yeniden Refah Partisi adayı Abdullah Sadıksoy da yüzde 5,37'sini alabilmişti. Van merkez dahil tüm ilçelerde seçim yarışını DEM Parti kazanmıştı. DEM Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK), Adalet Bakanlığı’nın başvurusu üzerine, Pazar günü yapılan yerel seçimlerde Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Abdullah Zeydan’ın yasaklı haklarının geri alındığını açıklaması üzerine de sokaklara taşan olaylar yaşandı. YSK, ise mazbatayı seçimi 130 bin oy farkla ikinci olan AKP'ni adayı Abdullah Arvas'a verince olaylar oldu. Sokaklarda ciddi ayaklanmalar yaşandı. Ardından da çok sayıda kişi göz altına alındı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.