Konak Belediye Başkanı açıkladı: 'Borç içindeyiz'

Konak Belediye Başkanı açıkladı: 'Borç içindeyiz'
Konak Belediye Meclisi'nin son toplantısında, işçi maaşlarının zamanında ödeneceğini duyuran Başkan Mutlu, belediyenin finansal durumu hakkında şu samimi itirafta bulundu: "Borç içinde bir belediyeyiz. Bunu söylemekten hiç yüksünmüyorum. Gerekirse pankart da asacağım."

Nisan ayının ikinci düzenli toplantısında İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin toplantı salonunda bir araya gelen Konak Belediyesi Meclisi, 2023 yılına ait Faaliyet Raporu'nu onayladı. Çoğunluk oyu ile kabul edilen raporu değerlendiren Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, meclis üyelerinin sorularını yanıtladı ve raporla ilgili detayları paylaştı.

Nilüfer Çınarlı Mutlu

Kent yoksulluğu ve sosyal yardım politikaları üzerine kritik görüşlerini paylaşan Başkan Mutlu, sosyal yardımların yetersizliği eleştirilerine karşılık olarak, yoksulluğun sadece idare edilmesinin değil, tamamen ortadan kaldırılmasının gerekliliğine dikkat çekti ve ekledi:

"İçinde olmadığımız, uzaktan izlediğimiz bir dönemin kuşkusuz savunması değil ama bir takım açıklamalarını ben de yapmak istiyorum. Öncelikle ülke hakikaten zor bir dönemden geçti. Kent yoksulluğu çok fazla arttı. Bence ‘neden bu kadar az kişiye sosyal yardım yaptık’ diye sormak yerine, ‘biz niye biz niye insanlara sosyal yardım yapmak zorunda kaldık’ sorusunun konuşulmasını istiyorum. Ben yönetilen değil yok edilen bir yoksulluğun peşindeyim. Seçimlerde hepimiz sosyal yardım kartları dağıttık. Ben de arkadaşlarımdan market kartları aldım. İçine kaç lira yükleyelim diye baktık. 500, 1000 TL. Bunların hepsi az. 500 liraya bir insan bugün marketten ne alabilir? Bugün birisine 1000 TL verdiğinizde hangi derdine çare olabilirsiniz? İki gün sonra ne yapacak? Ve bu yardımların bambaşka şekilde tartışıldığı bir ülke ve bir Konak hayaliyle geldim. Umarım bunu önce Konak’ta, sonra da ülkede başarırız."

Çalışanların Hakları Benim İçin En Önemli Önceliktir

Belediyenin geçmiş dönem borçları ve çalışanların ücretleri hakkında açıklamalarda bulunan Başkan Mutlu, çalışmanın kutsallığına vurgu yaparak, işçi maaşlarının zamanında ödeneceğinin altını çizdi ve ekledi:

"Borç içinde bir belediyeyiz. Bunu söylemekten hiç yüksünmüyorum. Gerekirse pankart da asacağım. Çünkü ben bugüne kadar, çok uzun süre yöneticilik yapmış biri olarak, bir gün bile maaşları geciktirmedim. Bununla da övünen bir insandım. Beni hala maaşların üçüncü günü olup işçilere ödeyemeyen konumuna koyanlara da teessüfümü bildiriyorum. Bu çok ayıp bir şey. Bunu göreve gelmeden de rica etmiştim. Diğer her şey bir yana işçinin maaşının ödenmesi benim kırmızı çizgimdir. Ben solcu bir aileden geliyorum. Emek en yüce değerdir diye öğrendim. Bir gün işçisinin maaşını geciktirmeyen bir babanın çocuğu olarak yetiştim. Üçüncü gündeyiz ve yarın ödüyoruz. Parça parça ödemeyi teklif ettim, sendika bunu kabul etmedi, tam talep etti. Memura ödeme yaptık, işçimizin maaşının tamamı da yarın ödeniyor. Asla dahil olmadığım, içinde hiç payımın olmadığı bir zor durum yaşatıldı. Bu durumdan dolayı, tüm işçi arkadaşlarımızdan bu durumu yaratanlar adına özür diliyorum. Bir daha da böyle bir şey yaşanmaması adına mali disiplin, tasarruf tedbiri, ne varsa Konak Belediyesi de yaşayacak."

Nilüfer Çınarlı Mutlu

Konak'ta Yeni Dönem: Arsalar Geri Alınacak, Projeler Yerel Kaynaklarla Hayata Geçirilecek

İzmir'in kalbi Konak'ta, belediye meclis toplantısında önemli kararlar alındı. Belediye Başkanı, mimar kimliğiyle de değerlendirdiği yeni bina projeleri ve arsa kullanımı konusunda net konuştu. Geçmiş dönemde verilen beş arsanın geri alınması için kararlı bir tutum sergileyen Başkan, seçim vaatlerinin gerçekçi temellere dayandığını ve gençlik merkezi gibi projelerin yerel imkanlarla gerçekleştirileceğini vurguladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile uyum içinde çalışacaklarını belirten Başkan, kendi kaynaklarıyla hizmet binası inşa etme ve büyükşehirin desteğini kültür ve spor alanlarına yönlendirme planlarını anlattı. Şu ifadeleri kullandı:

"Bir mimar olarak ve yeni binanın kat planlarını izlemiş, hakedişlerine bakmış biri olarak, bu konuda ben olsaydım o arsaları vermezdim. Seçim zamanında da tutamayacağım sözleri vermemeye çok gayret ettim. Ben gençlik merkezi yapacağım dediğimde nerede yapabileceğimize baktım. Ne kadar mülkümüz var, neler yapabiliriz, sordum. Evet, beş arsa verilmiş. Bence verilmemeliydi. Geri almak için de elimden geleni yapacağım. Çünkü Konak İzmir’in kalbi ve Konak’ta yaptığını her şey aslında İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin de bir parçası. Hizmet binamızı da umuyorum kendi kaynaklarımızla yapacağız. Kendi kaynaklarımızla yapmamız gerektiğine de inanıyorum. Büyükşehir’in de meclislerini yıllardır izlerim ve kararlarını da didik didik okurum. Büyükşehir’den tabii ki destek alacağız. Ama hizmet binası yerine yaptığınız bir kültür merkezi, birlikte bir spor alanı yapılabilir; birlikte yapıldığı için arsa vermenize de gerek yok. Büyükşehir birçok ilçe belediyesine de destek oldu. Ama siz kongre, kültür merkezinde değil de hizmet binanız için isterseniz o zaman o da yasal olarak haklı konuma düşüyor ve sizden bir şey alması gerekiyor. Bu yüzden anlaşmanın dönüşümü ve kendi hizmet binamızın bütçesini kendimiz bulma; Büyükşehir’in kaynaklarını da söz verdiğimiz merkezleri yapma konusunda kullanmak üzere bir çalışma yöneteceğiz."

Konak'ta Kentsel Dönüşüm Hız Kazanıyor: Güvenli Binalar ve Deprem Politikası Öncelikli Hedef

İzmir Konak'ta kentsel dönüşümün hızlandırılması gerektiğini vurgulayan yerel yönetim, geçmiş planlama ve yargı süreçlerinin aksaklıklarını ele alarak, dönüşüm projelerini bir an önce hayata geçirme kararlılığını ortaya koydu. Mimar kimliğiyle de konuya hakim olan Belediye Başkanı, güvenli binalarda yaşamanın anayasal bir hak olduğunu ve bu konunun sadece yerel değil, ulusal bir politika haline gelmesi gerektiğini belirtti. 6 Şubat depreminin yarattığı acının hala taze olduğunu hatırlatan Başkan, Japonya modelini örnek alarak, depremlere karşı daha dayanıklı bir şehir ve ülke inşa etmek için tüm paydaşlarla iş birliği yapma çağrısında bulundu. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Kentsel dönüşüm önemli ve ben mimar olarak çok hızlı bir şekilde başlaması gerektiğini söyledim. Bu dönüşümün başlamamış olmasının sancılarını seçim alanında yaşadık. Bir beş yıl sonra aynı şeyi yaşamamak adına kentsel dönüşümü çok hızlı başlatacağım. 2021 yılında biten planların 2024’te neden uygulanmadığı, hangi mahkeme süreçlerine takıldığı, parselasyon süreçlerinin niye geciktiği gibi konuları biz de çalıştık. Dönüşüm en hızlı nereden başlayacaksa, oradan başlatılır. Biz de bu konu üzerine kafa yorup oradan başlayacağız. Güvenli binalarda barınma hakkı anayasal bir hak. Bu aslında devletin politikası olmalı. Biz bunu hep söylüyoruz. 6 Şubat’ta yaşanan depremin acısı hala hepimizin içinde. Bir daha böyle bir şeyin yaşanmaması aslında ülke politikası olmak zorunda. Tek başına Konak Belediyesi’nin, Büyükşehir’in ya da herhangi bir şehrin değil ülkemizin sorunu. Biz de depremleri ülke olarak Japonya gibi karşılamalıyız. Bu Konak’tan başlayarak bütün ülkenin politikası olsun diye elbirliğiyle çalışmak isterim."

Projeler Yakın Takipte

Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, eleştirilere net cevaplar verdiği konuşmasında, "Konak için İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Gıda Çarşısı yakınındaki altgeçit projesi, Kemer’de yüzme havuzu projesi, katlı otopark projesi ve hayata geçmemiş tüm projelerin takipçisi olacağız" şeklinde sözlerini noktaladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.