İzmir Urla'da cennetten bir köşe: Herkesin gözü bu köyde

İzmir Urla'da cennetten bir köşe: Herkesin gözü bu köyde
İzmir, deniz kıyısında rüyaları bezeyen şirin köylerle tanınır. Bu köyler arasında, Urla’nın Zeytineli Köyü de yer almakta ve ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir.

İzmir’in gürültüsünden uzaklaşmak isteyenler, hafta sonlarını şehrin dışındaki pastoral köylerde geçirmeyi tercih ediyorlar. Bu köyler içinde, Urla’nın Zeytineli Köyü de bulunmaktadır.

urla zeytineli köyü

Zeytineli Köyü, Urla’nın en uzakta kalan köyü olarak tanınır. Yörük kültürünün izlerini taşıyan bu eski Türk köyü, Zeytineli, nüfusu itibarıyla Urla’nın en küçük yerleşim birimlerinden biridir. 

Köyde, artık kullanılmayan fakat taş işçiliğiyle dikkat çeken bir okul binası yer alır. Geçmişte, sinemacılar bu köye gelerek, okulun alt katında film gösterimleri düzenlerlermiş. 

Zeytineli, 14 Eylül’de Kurtuluş Savaşı’nda Yunan işgalinden kurtulmuş ve köylüler her yıl bu özgürlük gününü festivalle kutlamaktadır.

Köyde, eski zamanlarda hayırseverlerin açtırdığı pek çok kuyu bulunur. Bu durum, Zeytineli’nin su sıkıntısı çeken bir köy olduğunu gösterir.

Ayrıca köyde, antik Roma dönemine ait kalıntılar ve yaşlı zeytin ağaçları mevcuttur. Denize yakın bir bölgede termal su kaynakları da bulunur. Zeytineli, denize de oldukça yakındır ve iki güzel koyu vardır: Yalı Sahili ve Böğürtlen Koyu Sahili.

URLA

Köy halkının çoğunluğu tarım ve hayvancılıkla uğraşır. Bazı köylüler, köydeki balık çiftliklerinde çalışır. Kavun, karpuz, börülce, domates ve bamya gibi ürünler köyde yetiştirilir. Yol kenarlarında kurulan tezgahlarda, köylülerin yetiştirdiği doğal ve taze ürünleri satın alabilirsiniz. 

Zeytineli’nin toprak yapısı ve iklimi sayesinde, mayıs ayında olgunlaşan incirleri ilk olarak burada deneyebilirsiniz. Köy meydanında iki adet köy kahvesi bulunur ve köy, yürüyüş yapmayı sevenler için de popüler bir destinasyondur.


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.