İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden İnciraltı planına ilişkin açıklama

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden İnciraltı planına ilişkin açıklama
İzmir büyük şehir belediyesinde İnciraltı planları hakkında yeni gelişmeler yaşanıyor. İşte detaylar…

İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir halkının merakla beklediği İnciraltı planı ile ilgili yeni bir açıklama yaptı. Detaylar haberimizde…

banka

BÜYÜKŞEHİR'DEN İNCİRALTI PLANLARI HAKKINDA AÇIKLAMA: YARGI SÜRECİ DEVAM EDİYOR!

İnciraltı'nın İzmir'deki imar planlarının yeniden gündeme gelmesinin ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Geçtiğimiz aylarda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın açıkladığı planları yargıya götürdüklerini ve sürecin devam ettiğini bildirdi.

İzmir'de uzun yıllardır tartışılan İnciraltı imar planı geçtiğimiz aylarda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından açıklandı. İnşaat alanının genişletilmesine tepki olarak İzmir Belediyesi, Balçova ve Narlıdere belediyeleri ile bazı arsa sahipleri bu projelere karşı çıktı. İtirazları reddedilen İzmir Belediyesi projeyi mahkemeye taşıdı. Açıklama yapan Belediye, hukuki sürecin devam ettiğini kaydetti.

AÇIKLAMA ŞU ŞEKİLDE:

"Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca 8 Haziran 2013 tarihinde onaylanan 1/5000 ve 1/1000 koruma amaçlı imar planı, Mahkemenin 24 Haziran 2015 ve 13 Temmuz 2015 tarihli kararları ile Danıştay Altıncı Dairesi tarafından iptal edilmiştir. Konsey Komitesi bu kararı 6 Haziran 2017'de onayladı. Mahkeme kararında, EXPO'nun doğal yapıları tehdit edeceği, hatta geçici olsa bile bölgenin flora ve faunasına zarar verecek devasa, hatta geçici yapılar getireceğinin çeşitli nedenleri belirtildi. 1/1000 oranının kaldırılması Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 9 Mayıs 2023'te yeniden onaylandı.

SÖZ KONUSU PLANLARA;

Kültür ve Turizm Bakanlığı henüz uygun görüş vermedi

İzmir Tarım ve Orman Müdürlüğü kamu yararına herhangi bir karar almamıştır.

Söz konusu planlar belediyemizce koordineli bir şekilde uygulanmamış olup, planlara ilişkin belediyemizden nihai görüş henüz alınmamıştır.

İzmir Körfez Yolu'nun mevcut büyük ölçekli planlarda ve İzmir'in Ulaşım Master Planı'nda yer almaması (İzmir Körfez Yolu projesinin ulaşım açısından herhangi bir fayda sağlamadığı görülmektedir) ve ulaşım ihtiyaçları açısından öncelikli ve gerekli görülmemesi) .

Daha Fazlası; ÇED'in Körfez geçişine ilişkin olumlu kararı da mahkeme tarafından bozuldu.

Alanın kıyı kısmı için önerilen “Ticari-Turizm-Konut” ve “Ticari-Turizm” kullanım kararları “Turizm Üs Alanı” ve “Turizm Üs Alanı” kararlarıyla çelişmektedir. /100000. Büyük ölçekli çevre planlaması,

Cumhurbaşkanımızın Bakanlığa sunduğu imar teklifinde yaklaşık 1 milyon m2 olan inşaat alanı, onaylanan planlamaya göre 1,8 milyon m2'ye çıkarılmış ve bu bağlamda bölgede yüksek yapı yoğunluğu ortaya çıkmıştır.

Bu durum EXPO Bölgesinde alınan “Ticari-Turizm-Konut” ve “Ticari-Turizm” kullanım kararlarıyla çelişmektedir.

2. Seviye Tabiat Rezervine entegre edilmiş “Ticaret Alanı”nın kullanılması İlkeler Kararına aykırı olduğundan;

21 Ağustos 2023 tarihinde İzmir 4. İdare Mahkemesi'ne 2023/1392 sayılı, yürütmenin durdurulması ve iptali talebiyle dava açıldı.

"İzmirli hemşerilerimizin dikkatine saygıyla sunarız, tüm ilgililer konuyu değerlendirme ihtiyacı duymaktadır."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.