Efes Antik Kenti gece ziyaretlerine açıldı

Efes Antik Kenti gece ziyaretlerine açıldı
UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Efes Antik Kenti, gece boyunca turistler tarafından ziyaret edilebiliyor. Özel aydınlatmalar, antik kente gelen ziyaretçileri büyülüyor.

nadolu'nun eşsiz zenginliğini Helenistik, Roma, Bizans, beylik ve Osmanlı dönemlerine ait izlerle ortaya koyan İzmir'in Selçuk ilçesinde bulunan Efes Antik Kenti, ‘gece müzeciliği’ uygulaması çerçevesinde geceleri aydınlatılıyor. Türkiye'de ilk kez Efes'te gerçekleştirilen aydınlatma projesinin ardından "gece müzesi" konulu tanıtım toplantısı gerçekleştirildi. Yenilenen aydınlatma çalışmaları sayesinde 2 bin 300 yıl bir geçmişe sahip Efes Antik Kenti, gün batımından sonra bile binlerce yerli ve yabancı turist ziyaret edilebiliyor. Uygulama ilk kez bu yıl Efes Antik Kenti'nde hayata geçirildi.

Efes Antik Kenti gece ziyaretlerine açıldı

Tanıtım toplantısı sırasında bir konulma yapan İzmir Valisi Süleyman Elban, tarihi mekanlar ve kentlerde "gece müzeleri"nin bu yıl ilk kez hayata geçirildiğini belirterek, şunları söyledi:

"Bugün, gece müzeleri konusunda çok farklı ve bir o kadar da çok özel bir programın lansmanını yapmak için buradayım. İlk yaratılan yer Efes'ti. Efes gibi bazı tarihi alanlarda ihtiyaç çok fazla. Yurt içinden ve yurt dışından pek çok kişi bu bölgeleri ziyaret etmek istiyor. Ancak ne yazık ki bu alanların kapasitesi hala sınırlıdır. Bu nedenle burada ziyaret süresinin uzatılması gerekiyor fakat gün ışığı yeterli değil. Kültür ve Turizm Bakanlığımız burada ciddi derecede aydınlatma projesi hazırladı. Efes'te gece müzesi dediğimiz ziyaret saatlerini artık gece yarısına kadar uzattık"

" Efes'i gece yaşamak farklı bir duygu yaratıyor"

Efes Antik Kenti gece ziyaretlerine açıldı

Tarihi kentlerin bulunduğu bölgelerin Ege ve Akdeniz'de özellikle yılın altı ayında sıcak dönemlere denk geldiği konusuna değinen Vali Elban, insanların sıcak dönemlerde gün içerisinde bu bölgeleri ziyaret ederken ciddi sıkıntılarla karşılaştıklarını söyledi. İnsanların sıcaktan etkilenmemesi, tarihi mekanları daha rahat gezebilmesi için gece serin saatlerde ise ziyarete açılmanın rahatlık getirdiğini vurgulayan Elban, şöyle devam etti:

“Bir diğer avantajı da gündüz görülebilmesi ama gece yaşanmasının farklı bir his yaratacağını düşünüyoruz. Bu nedenle tarihi ilçelerde gece hayatı deneyiminin insanlara farklı keyifler ve keyifler getireceğini umuyorum. Turizme, ülkemizin kültür hayatına, dünya kültür hayatına ve Bakanlığımızın gelecekte gerçekleştireceği projelere katkı sağlamasını umuyorum. Bu projenin herkese hayırlı olmasını diliyorum. Hem ülkemiz hem de dünya turizmi için yeni projelerin hayata geçeceğini ümit ediyorum.

Efes Antik Kenti gece ziyaretlerine açıldı

“İlk kez gece geliyorum, çok etkilendim”

Turist Elif Toy, 80 kişilik grupla eski kenti gezmek için gittiğini ve atmosferi çok sevdiğini söyledi. Toy, "Bergama'da da tiyatro gibi yerlerde de buna benzer etkinlikler oldu. Ancak bu düzenli olarak kamuoyuna açıklanan bir şey değil. Geçen gün birkaç kez Efes'e gittik. Bu şekilde daha iyi Buraya ilk kez gece geldim, bu bizim için çok etkileyiciydi" diye konuştu. Antik kenti gezmek isteyenlere mutlaka gelmelerini tavsiye eden Toy, buradaki atmosferin daha fazla insana ulaştırmak için daha büyük etkinliklerin düzenlenmesi gerektiğine inanıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.