2 ay boyunca uyuyanlar 18 bin Euro maaş alacak

2 ay boyunca uyuyanlar 18 bin Euro maaş alacak
Almanya'da gerçekleştirilecek olan bir bilimsel deney kapsamında, 60 gün süresince yalnızca yatakta kalacak denekler aranmakta. Araştırmaya dahil olacak kişilere, deneyin tamamlanması karşılığında 18 bin Euro ödeme yapılacak.

Almanya'da yürütülecek bir araştırma projesi için, tam 60 gün süreyle yatakta vakit geçirecek gönüllülerin arayışı sürüyor. İki ay boyunca yatmanın getireceği kazanç bir yana, bu tür bir bilimsel çalışmaya katılmanın cesaret gerektirdiği unutulmamalı. Peki, bu deneyin ardındaki bilim neyi amaçlıyor? İşte detaylar...

Alman Uzay Araştırmalarında Yeni Bir Adım: Ay ve Mars Yolculukları İçin Hazırlık

DW Türkçe'nin bildirdiğine göre, Alman Havacılık ve Uzay Merkezi'nin (DLR) yürüteceği yeni araştırma, gelecekte Ay ve Mars'a yapılacak uzay seferlerine yönelik hazırlıkları içeriyor. Köln'de gerçekleştirilecek bu çalışmada, mikro yerçekimi koşullarında uzun süreli uzay yolculuğunun insan sağlığı üzerindeki etkileri, özellikle baş dönmesi ve koordinasyon kaybı gibi sorunlar detaylıca incelenecek. Araştırmaya katılacak gönüllüler, normalden farklı olarak tasarlanmış, baş kısmı 6 derece eğimli bir yatakta 60 gün geçirecekler, bu da deneklerin başlarının ayaklarından daha alçakta olacağı anlamına geliyor.

uyku

Uzay Yolculuğunda Vücut Dinamiklerindeki Değişimler

Araştırma lideri Edwin Mulder'a göre, yatakta belirli bir eğimle geçirilen süre zarfında, vücut içindeki sıvılar, uzaydaki astronotların deneyimlediğiyle benzer bir biçimde hareket ediyor. Mulder şöyle açıklıyor: "Yer çekimi olmayınca vücudun üst kısmına daha fazla, bacaklara daha az sıvı gidiyor. Kafadaki basınç artıyor, hareketsizlik nedeniyle kemikler ve kaslar zayıflıyor, denge duygusu bozuluyor ve dolaşım sistemi değişiyor." Mulder, bu fizyolojik değişikliklerin, Ay veya Mars'a yapılan inişler sonrası astronotlar için ciddi sorunlar yaratabileceğini ve misyonun başarısını riske atabileceğini belirtiyor.

Almanya'da Bilimsel Deney: Gönüllülere Ödenecek Ücret ve Aranan Şartlar

Köln'de yapılacak olan bilimsel deney için katılımcılara, 18 bin Euro'luk bir ödeme yapılacak. Araştırma sorumlusu Mulder, bu meblağın kolaylıkla elde edilecek bir gelir olmadığını, zira iki ay süresince aralıksız yatakta kalmanın büyük bir meydan okuma olduğunu belirtiyor.

Deneye katılmak isteyen adaylarda aranan özellikler şunlardır: Araştırma süresince 60 gün yatakta geçirilecek olup, toplam süreç 88 günü kapsayacak. Gönüllülerin yaşlarının 24 ile 55 arasında, boy uzunluklarının 153 ile 190 santimetre arasında olması ve Vücut Kitle Endeksi'nin (BMI) 18 ile 30 arasında bulunması gerekmekte. Ayrıca, adayların sağlıklı bireyler olmaları, sigara kullanmamaları ve Almanca'yı iyi derecede konuşmaları bekleniyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.