Merkez Bankası yıl sonu enflasyon ve dolar tahminini açıkladı

Merkez Bankası yıl sonu enflasyon ve dolar tahminini açıkladı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Mayıs ayında piyasa katılımcılarına yönelik bir anket yayınladı. İşte detaylar...

Merkez Bankası, reel ve finans sektöründen temsilci ve uzmanların da aralarında bulunduğu 67 katılımcıyla gerçekleştirilen Mayıs Piyasası Katılımcı Anketi'ni yayımladı. Detaylar haberimizde...

işçi

SON DAKİKA: MERKEZ BANKASI YAYIMLADI! İŞTE YIL SONU ENFLASYON VE DOLAR TAHMİNİ

Son haberler... Merkez Bankası, dolar, faiz, enflasyon ve piyasa büyüme beklentilerini kapsayan Mayıs ayı anketini açıkladı. Katılımcıların yıl sonu dolar kuru beklentisi 38,78 TL oldu. Enflasyon beklentileri ise %43,64. Piyasanın yıl sonu enflasyon ve dolar kuruna ilişkin beklentileri azaldı. Son haberler... Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Mayıs Piyasası Katılımcı Anketi'ni yayımladı. Katılımcıların yıl sonu tüketici enflasyonuna (TÜFE) ilişkin mevcut beklentileri ise bir önceki anket döneminde %44,16 seviyesindeydi. Bu anket döneminde yüz kişi başına 43,64'e düştü. Katılımcıların yıl sonu döviz kuru beklentisi (ABD Doları/TL) önceki anket döneminde 40,01 TL iken kontrol döneminde 38,78 TL'ye düştü.

24 AY SONRASI TÜFE BEKLENTİSİ

Bir önceki anket döneminde 12 aylık TÜFE'nin yüzde 35,17 olması beklenirken, bu anket döneminde yüzde 33,21'e yükseldi. Aynı anket döneminde 24 ay sonrasına ilişkin TÜFE beklentisi ise sırasıyla %22,05 ve %21,33 olarak gerçekleşti.

FAİZ ORANI BEKLENTİSİ

Katılımcıların BIST repo ve ters repo piyasalarında cari ay sonu gecelik faiz oranına ilişkin beklentileri bir önceki anketteki beklentilerle karşılaştırıldı.

Bu dönemde %51,43 olmasına rağmen bu araştırma döneminde %51,51 olduğu belirlendi. TCMB Bir Haftalık Repo İhale Faiz Oranı

Bu ankette de ay sonu beklentileri önceki ankette olduğu gibi yüzde 50,00 seviyesinde gerçekleşti.

YIL SONU DOLAR BEKLENTİSİ 38,78 TL

Bir önceki anket döneminde katılımcıların cari yıl sonu döviz kuru (ABD Doları/TL) 40,01 TL iken bu ankette

Bu dönemde 38,78 TL'ye düştü. Önceki araştırma döneminde 12 aylık vadeli döviz kurunun 42,47 TL olması beklenirken, bu anket döneminde 41,80 TL idi.

BÜYÜME BEKLENTİLERİ

Katılımcıların 2024 ve 2025 yılı GSYH büyüme beklentileri önceki ankette olduğu gibi bu ankette de belirlendi. Bu dönemde bu rakam sırasıyla yüzde 3,3 ve yüzde 3,7 oldu.

BAKAN ŞİMŞEK'TEN ENFLASYON AÇIKLAMASI: MAYISTAN SONRA HIZLA GERİLEMESİNİ BEKLİYORUZ

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Merkez Bankası anket verilerine ilişkin şunları söyledi: “Programımızın olumlu sonuçları enflasyon beklentilerine de yansıyor. Yıl sonu enflasyon beklentilerindeki düşüş devam ederken gelecek 12 aya ilişkin beklentiler Ekim ayına göre 12,1 puan azalarak %33,2'ye ulaştı. "Enflasyondaki ataletin kırılması ve uzun vadeli fiyat istikrarının sağlanması açısından toparlanma kritik önem taşıyor." değerlendirmesini yaptı.

Şimşek şu ifadeleri kullandı:

"Mayıs ayında yıllık enflasyonun en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra yılın kalan döneminde hızla gerilemesini bekliyoruz.

Enflasyon gerçekleşmeleri de beklentileri etkiliyor, dezenflasyon sürecinin başlamasıyla beklentiler hedefimize daha hızlı yakınsayacaktır. Hedefimize ulaşmakta kararlıyız." Dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.