İzmir'de taksi ücretlerine büyük zam geliyor

İzmir'de taksi ücretlerine büyük zam geliyor
Büyükşehir İzmir’de yaşayan milyonlarca vatandaşı ilgilendiren bir son dakika gelişmesi yaşandı. İzmir’de yaşayan vatandaşa şok zam haberi geldi. Taksi ücret tarifesi değişiyor mu? Ücretler yükselecek mi? İşte detaylar….

İzmir’de yaşayan milyonları aşkın vatandaş zam haberi duymaktan bıktı ama bir zam da taksi ücretlerine geleceği konuşuluyor. Detaylar haberimizde…

burçlasr

İZMİR'DE TAKSİ ÜCRETLERİNE ZAM GELİYOR: HAZİRAN AYINDAN İTİBAREN...

İzmir’de taksi ücretlerine haziran ayı içerisinde fiyat ayarlaması yapılacağını belirten İzmir Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Celil Anık, “Gerçekten de maliyetler yükseldi ama bunun tamamını vatandaşın sırtına yüklemeyeceğiz. Uygun bir fiyat ayarlaması yapacağız, bu da haziran ayı içerisinde olacak” dedi.

İzmir taksi fiyatları en son Temmuz 2023'te güncellendi. Şehirde taksi ücretleri 10 ay sonra yeniden ayarlanırken, taksimetreler ise sabit ücretlere göre değişiyor.

İzmir Şoförler ve Otomobil Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Celil Anık konuyla ilgili açıklama yaparak rakamların henüz netleşmediğini söyledi. Fiyat kontrollerinin vatandaşlara ve tüccarlara zarar vermeyecek şekilde uygulanacağını vurgulayan Anık, "Şu anda diğer eyaletlerden başvurular yapılıyor. Biz henüz başvuru yapmadık. Ancak hazırlıklarımızı yapıyoruz. Önümüzdeki birkaç gün içinde başvuruda bulunacağız. İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım İdaresi'nin halka ve esnafa zarar vermeyecek bir anlaşma yapması için rakamlar belli değil. Eski fiyat onaylandıktan sonra birtakım güncellemeler yapılacak. Rakamlarla ilgili alternatifler Ulaşım Komitesi'nde görüşülecek. Bu daha sonra teknik düzenlemelere dahil edilecek. "Fiyatlar ücretlerle birlikte belirleniyor" dedi.

MALİYETLER YÜKSELDİ

“Eskiden tarife fiyatlarını mazota göre yapıyorduk” diyen Başkan Anık, “Burada esas olarak; tamir, yedek parça giderleri ve sigorta giderlerini baz alıyoruz. Bir araç kaskosu 40-50 bin lira, trafik sigortası 15-20 bin lira. Yanınızda iki tane şoför arkadaş çalıştırıyorsan burada da SGK bedelleri kişi başı 7 bin, iki kişi 14 bin lirayı buluyor. Eğer emekli değilseniz kendinizi de eklediniz mi 7 bin TL olarak rakam 20 bin lira oluyor. Gerçekten de maliyetler yükseldi; ama maliyetler yükseldi diye bunun tamamını da vatandaşın sırtına yüklemeyeceğiz. Uygun bir fiyat ayarlaması yapacağız, bu da haziran ayı içerisinde olacaktır diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

“KORSANLA MÜCADELE SÜRÜYOR”

Celil Anık, İzmir İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Müdürlüğü ile İzmir Şoförler ve Otomobilciler Odası'nın birlikte etkin bir şekilde çalıştığını ve korsanlıkla da mücadele ettiğini söyledi.

Anık, "Geçen ay 24 korsan aracı kapatıldı ve geriye dönüp baktığımızda 150'ye yakın korsan aracının kapatıldığını görüyoruz" dedi. Buradan meslektaşlarıma seslenmek istiyorum. Gerçekten korsanlığa karşı bir savaş sürüyor. Bu da ilave yasal düzenlemelerin oluşturulmasını gerektirmektedir. Korsanlarla ilgili bu Karayolu Kanunu makalesi 10 yıl önce yayınlanmıştı. O zamanki cezalarla şimdiki cezalar aynı değil. Acilen yasal düzenlemeye ihtiyaç var. Bu konuyla ilgili araştırmaların olduğunu biliyorum. Federasyondan önce bakanlığa başvurdular. Bu gerçekleştiğinde biraz daha güçlü olacağız. Caydırıcı etkisi olması lazım. Bazı insanlar aslında vergi ödemediklerini ve sadece "tek" yolcu olduklarını söylüyor. Bu konuyla ilgili mücadelemiz devam ediyor” dedi.

“MÜŞTERİYE DE 2 BİN TL CEZA KESİLİYOR”

Başkan Anık, korsan taksinin yakalanması halinde 2 ay sürüş yasağı ve 20 bin TL para cezasına çarptırılacağını belirterek, "Aslında cezanın 2 bin TL olması gerekiyor." Müşterilerle ilgili. Ancak bu daha yüksek de olabilir. Öncelikle içeri girdikten sonra hayatınızın devam edeceğinin garantisi yok. Burada taksinizin başına bir şey gelmesi durumunda sigorta kapsamında olacaksınız. Ticari yolcu taşımacılığı olarak da bilinir. Üçümüz özel bir arabaya biniyoruz ama yanımızda kimin olduğunu bilmiyoruz. Ülkemizde tüm taksi çalışanları uyuşturucu testinden geçmektedir. Her türlü belgeye sahiptir. Ancak ne tür bir özel araba kullandığımı bilmiyorum. Bana ne olacağını bilmiyorum. Vatandaşları da uyarmak istiyorum. Bu tür cezai tedbirler şu anda uygulanıyor. Bunu mutlaka ortadan kaldıracağız. İnternetten baktığınızda "burdan oraya" fiyatları göreceksiniz. Teknolojiyi iyi kullanıyorlar. Dava açın, davayı kapatın, farklı isimle dava açın. Yasal düzenleme oluşana kadar mücadelemiz devam edecek” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.