Fed'in faiz indirimi beklentileri piyasaları salladı

Fed'in faiz indirimi beklentileri piyasaları salladı
Türkiye altın borsasında bugün yoğun bir aktivite gözlemleniyor. Altın gram fiyatı, günün başında yaşanan düşüşün ardından 2 bin 357 lira düzeyinde seyrediyor.

Türkiye’deki altın piyasası, bugün dikkate değer bir hareketlilik sergiliyor. Sabah saatlerindeki düşüşün ardından, altının gram fiyatı saat 10.10 itibarıyla 2 bin 357 lira civarında işlem görüyor ve bu, önceki kapanış fiyatının yüzde 0,2 altında. Çeyrek altın ve Cumhuriyet altını da sırasıyla 4 bin 120 lira ve 16 bin 30 lira fiyat etiketleriyle alıcı buluyor. Öte yandan, ons fiyatı son işlem günlerindeki artışını sürdürerek 2 bin 300 dolar seviyesini aşmıştı; fakat bugün yüzde 0,2’lik bir gerilemeyle 2 bin 296 dolara düştü. Bu dalgalanma, piyasadaki istikrarsızlığın ve belirsizliğin altını çiziyor.

Ekonomi uzmanları, Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) faiz oranlarını ne zaman düşüreceğine dair belirsizliklerin sürdüğünü ve Fed Başkanı Jerome Powell’ın temkinli tutumunun finans piyasalarındaki dalgalanmaları körüklediğini belirtiyor. Powell’ın, enflasyonun istikrarlı bir biçimde yüzde 2 seviyesine inmesi konusunda daha fazla emin olana dek faiz oranlarını indirme kararının erken olacağı yönündeki görüşleri, piyasa oyuncuları tarafından yakından izleniyor. Powell, "Ekonominin gücü ve enflasyonda şu ana kadar kaydedilen ilerleme göz önüne alındığında, gelen verilerin politika kararlarımıza yön vermesine izin verecek zamanımız var." dedi.

ANALİSTLERDEN DEĞERLENDİRME GELDİ

Finans analistleri, piyasa verileri ve yetkililerin son açıklamaları ışığında hisse senedi piyasalarının karışık bir tablo çizdiğini söylüyorlar. Dikkat çeken bir nokta, para piyasalarında, Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) Haziran ayında faiz oranlarını düşürme olasılığının yüzde 64 olarak fiyatlandırılması. Bugün, iç piyasada reel efektif döviz kuru ve haftalık mali istatistikler, dış piyasada ise Avrupa hizmet sektörü ve bileşik PMI endeksleri ile ABD’nin dış ticaret dengesi ve haftalık işsizlik başvuruları verileri izlenecek. Teknik analiz perspektifinden, altın ons fiyatı için 2 bin 300 ve 2 bin 350 dolarlık seviyeler direnç noktaları olarak, 2 bin 280 ve 2 bin 250 dolarlık seviyeler ise destek noktaları olarak kabul ediliyor. Bu fiyat aralıkları, yatırımcılar için kritik referans noktaları olarak kabul edilmekte.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.